18.4.11

Περί ερευνών στην Π.Α.Π.Ε. και άλλες ιστορίες..

από ΠΑΠΕ 2009 - Ρόδος
Η Π.Α.Π.Ε. για όσους δεν είναι σχετικοί, είναι η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση, μια τριήμερη συνάντηση που πρόσκοποι ηλικίας 15-18 ετών παρουσιάζουν τις πρωτογενείς έρευνες τους (κοινωνικού και όχι μόνο τομέα) ενώ παράλληλα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους, σε διαγωνισμό φωτογραφίας, σκίτσου/κόμικ, χορό και μουσική(εντάξει στην μουσική δεν διαγωνίζονται, απλά το διασκεδάζουν!). Α, τελευταία μπήκε και μια νέα ενότητα, αυτή του Τηλεοπτικού σποτ με κοινωνικό μήνυμα. π.χ. φέτος οι κοινότητες των προσκόπων καλούνται να φτιάξουν σποτ 30''΄με θέμα την οδική ασφάλεια.

Αυτά για την εισαγωγή όμως, γενικότερα φέτος περίμενα με έντονο ενδιαφέρον την φετινή ΠΑΠΕ και για ένα σημαντικό λόγο: Ήθελα να δω οι τρέχουσες κοινωνικές συνθήκες πόσο έχουν επηρεάσει τους 16χρονους! Δηλαδή μιλάω για την οικονομία και κυρίως για τις κοινωνικές προεκτάσεις της.

Θα μπορούσα να μείνω στα συμπεράσματα που μου δίνει η κοινότητα που συμμετέχω και βοηθώ στη Λάρισα, αλλά ήθελα ένα γενικότερο δείγμα.

Στη περίπτωση της "δικιάς μου" κοινότητας πάντως, προσπαθήσαμε να ασχοληθούμε με την οικονομική κρίση, Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο. Τα παιδιά βαριούνται εύκολα, και εγώ το ίδιο μερικές φορές. Οπότε πρέπει να επιμείνεις, να ψάξεις τρόπους πιασάρικους. Να τους διεγείρεις το ενδιαφέρον.

Το προφανές είναι ότι οι έφηβοι αυτής της γενιάς είναι κουρασμένοι να τα ακούνε αυτά, εντάξει λογικό είναι από τη μία, δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε πάνω τους! Αυτή η γενιά ξαφνικά έχει πολλά στο κεφάλι της! Όταν εγώ ήμουν αυτή η γενιά, θεωρώ πως πως ήμουν πιο άχρηστος και πιο αδιάφορος από αυτή τη γενιά. Τότε σκεφτόμασταν μόνο τις πανελλήνιες. Τώρα αυτή η γενιά σκέφτεται όοοοοοολα και της πανελλήνιες! Γιαυτό δεν μπορώ να την κατηγορώ αυτή τη γενιά, έχει αρκετή ματαιοδοξία ήδη στο κεφάλι της και ένα δύσκολο μέλλον φορτωμένο από τους γονείς τους.

Εν πάση περιπτώση, (ξέφυγα λίγο), το όλο ζήτημα λοιπόν για ένα θέμα για την οικονομική κρίση είναι δύσκολο, ίσως βαρετό, αλλά το ζήτημα είναι να κάνεις και κάτι πρωτότυπο, να μάθεις κάτι που αυτό το ηλίθιο LCD κουτί δεν σου λέει!

Και αυτά που δε σου λέει είναι απλά πράγματα: Τι σημαίνουν έλλειμμα, Α.Ε.Π., προϋπολογισμός... Γιατί φτάσαμε εδώ πραγματικά; Υπάρχει λύση; Που βαδίζουμε κύριοι;;

Μεγάλο ρόλο στην έρευνα της κοινότητας έπαιξαν και τα ντοκιμαντέρ όπως Zeitgheist και Debtcracy (επηρεάσαν θετικά) αλλά και η συνάντηση μας με τον καθηγητή εφαρμοσμένης οικονομικής Χρ.Κόλλια. Ο οποίος μας υποδέχτηκε ιδιαίτερα θερμά και μας απάντησε με ειλικρίνεια και σαφήνεια σε ότι μα ότι και αν είχαμε στο μυαλό μας! Δυστυχώς είχαμε μόνο 1,5 ώρα διαθέσιμη αλλιώς πιστεύω   δεν θα φεύγαμε γιατί τα θέματα που τα παιδιά θέλαν να ρωτήσουν βγήκαν πολλά...

Βέβαια τα πράγματα στο τρόπο παρουσίασης είναι λίγο δύσκολα αλλά έχω εμπιστοσύνη στα παιδιά... :)

Θα ήθελα να κάνω ένα λόγο για τις έρευνες που είδα (σαν τίτλους) αλλά θα περιμένω μέχρι να τελειώσει η ΠΑΠΕ για να μη κρίνω άδικα!

Επίσης να πω πως στείλαμε και προλάβαμε να τελειώσουμε τη ταινία μας! Το Σενάριο της ταινίας το έγραψα πάνω σε σκόρπιες ιδέες των παιδιών. Πρόκειται για μια εφηβική, ίσως επίκαιρη και... αστεία ιστορία. Όταν τελειώσει η ΠΑΠΕ θα την ανεβάσουμε...

Με αυτά και με αυτά έχουμε πάσχα και πάλι καλά θα ξεκουραστούμε λιγάκι...

No comments:

Post a Comment