15.6.13

4 ερωτήματα που ακούω για την ΕΡΤ

Μετά από αρκετό καιρό η ΕΡΤ με ξανακάνει να γράψω.

Το παράδειγμα της ΕΡΤ είναι ότι καλύτερο ζούμε αυτές τις μέρες. Το κλείσιμο της ΕΡΤ μας έκανε όλους να παρακολουθούμε ΕΡΤ.

Θα μπορούσε κάποιος να πει πως η κυβέρνηση μας έκανε να ενδιαφερθούμε  περισσότερο για την δημόσια τηλεόραση και να την εκτιμήσουμε στο φόβο πως θα την χάσουμε.

Από το βράδυ της Τρίτης η ΕΡΤ των εργαζομένων λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Με κοψίματα στους πομπούς, αναμεταδώσεις (παράνομες λένε) και πολύ streaming. Είμαι σίγουρος ότι η ΕΡΤ αυτές τις μέρες όχι μόνο έχει κάνει τρελή τηλεθέαση, αλλά έχει σπάσει κάθε ρεκόρ τηλεθέασης μέσω streaming.

1)Μα ξέρεις πόσα λεφτά παίρνουν οι εργαζόμενοι; Ξέρεις τι βύσματα είναι εκεί μέσα;
Τα βύσματα όσο μπόρεσα να το ψάξω και να γνωρίζω είναι διοικητικές θέσεις ή "δημοφιλή ονόματα", αυτοί που είναι σε τέτοιες θέσεις είναι κυριολεκτικά εξαφανισμένοι. Το καταλαβαίνεις όταν την ΕΡΤ την λειτουργούν οι εργαζόμενοι αυτές τις μέρες και σου λένε και οι ίδιοι πως δεν υπάρχει εκεί η Διοίκηση, ούτε βλέπεις τόσες γνωστές φάτσες που έβλεπες κατά καιρούς στην ΕΡΤ. Προφανώς για να λείπουν κάτι ξέρουν. Κατά ομολογία κάποιων δημοσιογράφων που μιλάνε αυτές τις μέρες οι μισθοί τους είναι 1200-1400.

2)Ποιος βλέπει ΕΡΤ; Τι την θέλουμε;
Μεγάλο σφάλμα και αυτό. Σε μια εποχή κοινωνικής και πολιτικής κρίσης τα δημόσια ΜΜΕ χρειάζονται για να υπάρχει ισορροπία στην ενημέρωση. Δεν μπορείς να εξαρτήσει από την Ιδιωτική ενημέρωση που η αλήθεια είναι πως ξέρουμε όλοι πως δεν είναι και ότι καλύτερο... Επιπλέον η ΕΡΤ είναι ένα ΜΜΕ και ψυχαγωγίας υπεράνω τηλεθέασης, στα πιο ακριτικά νησιά πιάνεις ΕΡΤ ακριβώς επειδή είναι δημόσια. Ένας ιδιώτης που εξαρτάται στα διαφημιστικά κέρδη δεν θα νοιαστεί για τους 300 κάτοικους (πόσο μάλλον 30) στα Ψαρά. Επιπλέον ξέχνα την ενημέρωση που πονάει πολύ. Μιλάμε για πολιτισμό σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Τραγούδια, κινηματογράφος,εκπομπές, ντοκιμαντέρ, παράδοση και άλλα πολλά που δεν ανήκουν στην pop ιδεολογία των Ιδιωτικών ΜΜΕ. Πρόγραμμα για λίγους (το 2013) που όμως δεν πρέπει να καταδικάζεται γιατί έτσι πεθαίνει.

3)Γιατί να είμαστε αρνητικοί να μείνει κλειστή η ΕΡΤ για 3 μήνες;
Γιατί δεν έχει καμία λογική. Σίγουρα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση στην ΕΡΤ αλλά το κλείσιμο δεν έχει να προσφέρει τίποτα. Ειδικά όταν ανακοινώνεται 8 ώρες πριν.  Όταν κάνεις ανακαίνιση στο μαγαζί σου δεν το κλείνεις  3 μήνες, εκτός αν η κυβέρνηση θεωρεί πως  την γραφειοκρατία που επικρατεί στο Δημόσιο θα χρειαστούν 3 μήνες. Από μια άλλη οπτική είναι επικίνδυνο να είμαστε σε μια χώρα χωρίς δημόσια τηλεόραση/ραδιόφωνο. Μπορείς να βασιστείς για ότι γίνει στη χώρα στην Ιδιωτική ενημέρωση;

4)Τι είναι ΕΡΤ;
Είναι ΕΤ1, ΝΕΤ,ΕΤ3, ΕΡΤ HD, ΕΡΤ SAT. Είναι 1ο, 2ο και 3ο πρόγραμμα, ΕΡΑ ΣΠΟΡ, Κόσμος Φιλία και άλλοι 20 περιφερειακοί σταθμοί καθώς και τον ΕΡΑ5 στα βραχέα που εκπέμπει με παγκόσμια λήψη, είναι το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση, είναι τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης.

#OCCUPYERT

No comments:

Post a Comment