31.7.14

Ο Εγωισμός φταίει για όλα (ή σχεδόν όλα)

Και το εννοώ. Η σημερινή κατάσταση σε ολόκληρη τη γή είναι τελικά πρόβλημα του εγωισμού που διακατέχει κάθε άνθρωπο. Σε αντίθεση με τα ζώα ο άνθρωπος δεν βάζει τον εγωισμό ως μέτρο επιβίωσης αλλά και ως μέτρο ζωής. 

Ξεκινάμε από τα μικρότερα προβλήματα της οικογένειας ή μια μικρής ομάδας ανθρώπων και βλεπουμε ότι πάντα οι λύσεις των προβλημάτων υποσκάπτουν στον ηλίθιο εγωισμό των ανθρώπων. Γιαυτό σήμερα είναι τραγικά δύσκολο να συμμετέχεις σε μια οποιαδήποτε ομάδα, προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ μια ομαδα που συμμετείχα και δεν δημιουργήθηκε κάποια στιγμή μία ρήξη εγωισμού. Ίσως στο νηπειαγωγείο αλλά κρατώ επιφυλλάξεις.


Ο εγωισμός διατηρεί τον άνθρωπο όπως ο πάγος διατηρεί το κρέας (Jeanne Marni,)


 Από την άλλη η εποχή ενθαρύνει απόλυτα των εγωισμό. Η οικονομική κατάσταση και η ανεργία ( "Κοίτα εσύ τον εαυτό σου και άσε τους αλλους", "βολέψου εσύ"), η διαφθορά ( "βάλε βύσμα αν θες να την γλιτώσεις"), και ας μην πω για την πολιτική κατάσταση...

Οπώτε τι κάνουμε; Έλα ντε.

Προς το παρών η κοινωνία είναι δύσκολο να κατεβάσει τους εγωισμούς της, μικρές κινήσεις κάποιες φορές κάνουν την διαφορά αλλά έχουμε πολύ δουλειά ακόμα. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τους εγωιστές που λειτουργούν κατά του κοινού καλού είναι να τους αντιμετωπίσουμε, να τους το πούμε δηλαδή. Χαϊδέψαμε αυτιά τόσα χρόνια και ντρεπόμασταν να πούμε κάτι στον κάθε Μπάμπη που πήρε μια δουλειά με βύσμα, που πάρκαρε στο πεζοδρόμιο, πέταγε τα σκουπίδια του όπου έβρισκε και έβαζε τις προσωπικές τους φιλοδοξίες πάνω από των άλλων. Μερικές φορές του είπαμε και μπράβο.

Η ηλιθιότητα, ο εγωισμός και η καλή υγεία είναι τα τρία συστατικά της ευτυχίας. (Gustave Flaubert)

No comments:

Post a Comment