28.12.14

10 πράγματα που μου έμαθε ο στρατός σε 48 ημέρες


1. Η στρατιωτική θητεία αποτελεί την ενδοξότερη μικρογραφία της κοινωνίας μας. Γνωρίζεις κάθε λογιών φαντάρους (ή ανθρώπους). Δεν υπάρχει το παραμικρό δείγμα που δεν θα το δεις έστω μια φορά. (π.χ. η ανώτερη τάξη όσο βύσμα και να χει, στο Κέντρο Κατάταξης θα την δεις, φυσικά μην περιμένεις να την δεις στην παραμεθώριο)

2. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη. Χωρίς να βάλουμε στο παιχνίδι τον οπλικό εξοπλισμό, μόνο τα λειτουργικά έξοδα κάθε στρατοπέδου, φαγητά, θέρμανση κτλ είναι πολλά, λογικό βέβαια. Τις περισσότερες φορές.

3. Είναι πολύ περισσότερα για εμάς (Άρη) . Πλέον δεν έχεις ούτε έκπτωση σε ΟΣΕ και ΚΤΕΛ, μόνο στα πλοία υπάρχει το 30%, δεν υπάρχει έκπτωση σε αεροπλάνα και αν είσαι Κύπρο θα έχεις 1 δρομολόγιο δωρεάν το μήνα (ουυυυ). Μέσα σε όλα αυτά συνεχίζει να υπάρχει η δωρεάν μεταφορά με Αστικές Συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη , ευτυχώς. Ακόμα και αν βγάλω εκτός τα μεταφορικά, που είναι πολλά, θα χαλάσεις λεφτά στις εξόδους, στο δρόμο όταν παίρνεις άδεια, και μέσα στο ΚΨΜ που εντάξει ευτυχώς έχει τιμές ΚΨΜ...Αλλά χαλάς.  Μέχρι να μην έχεις.


4 .Δεν είναι ζόρι ο στρατός, βαρεμάρα είναι. Μετά τους πρώτους μήνες καταλαβαίνεις εν μέρη αυτούς που πήγαν π.χ. Ειδικές Δυνάμεις και στο δικαιολογήσαν ότι πάνε "για να κάνουν πράγματα και να μην βαριούνται". Από την άλλη, την βαρεμάρα με τον καιρό πιστεύω πως μπορείς να καταπολεμήσεις κάνοντας παράλληλα με την θητεία και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. (π.χ. διαβάζεις, καταστρώνεις διαβολικά projects και startups, γράφεις ποιήματα κ.α.)

5. Οι 9 μήνες θα μπορούσαν να μειωθούν κιάλλο. Η πληθώρα χρόνου, οι έντονες καθυστερήσεις και γενικά όλο το αργό κλίμα της θητείας σε προϊδεάζει ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσες να εκπαιδευτείς και να πάρεις ειδικότητα σε λιγότερο χρόνο. Θα μπορούσαν να καταμετριάσουν τα άτομα που μπαίνουν σε κάθε ΕΣΣΟ, να μην πάνε όλοι στην Αττική και έτσι και οι μονάδες να λειτουργούν και όλοι να είναι χαρούμενοι σε παραμεθώριο και μη.

6. Οι ανώτεροι συνήθως βαριούνται περισσότερο από τους φαντάρους. Τουλάχιστον συνήθως έτσι φαίνεται.

7. Δωρεάν τουρισμός. Είναι μια ευκαιρία να πας σε μέρη που δεν είχες ιδέα ότι είχαν στρατόπεδο, να ταξιδέψεις και όταν θα έχεις τον χρόνο σου να κάνεις και λίγο τουρισμό. Δεν θα αναπτυχθώ στην περίπτωση "φαντάρος σε νησί" την οποία είναι πολύ νωρίς για να την γνωρίζω καλά.

8. Οι φίλοι σου που δεν έχουν πάει στρατό σε μισούνε. Επειδή λες πολλές (ίσως ανούσιες) ιστορίες από τον στρατό. Και γενικά θέλει ιδιαίτερο skill ώστε να μπορείς να φιλτράρεις και να τους λες μόνο ουσιώδες πράγματα και μεταγενέσταρα να συζητάς ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ γιατί ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΕΚΕΙ ΕΞΩ!

9. Οι μισοί φίλοι σου που έχουν πάει στρατό κάνουν αυτό που κάνεις εσύ στο 8. Δηλαδή αρχίζουν και σου λένε άπειρες ιστορίες από το στρατό που πήγαν αυτοί, (καλά αν πήγαν και πάνω από 9 μήνες δεν φαντάζεσαι τι θα τραβήξεις). Γενικά η φάση είναι "ρε εμείς κάναμε και ΑΥΤΟ και δυσκολευτήκαμε περισσότερο, αλλά πλέον είναι τόσο γαμάτο να το λέμε για να δείξουμε ότι είμαστε πιο γαμάτοι από εσένα που δεν το έκανες".


10.Τις περισσότερες φορές αρκεί να έχεις σωστούς τρόπους. Να είσαι σωστός, να μιλάς ευγενικά στους ανωτέρους, να είσαι ξυρισμένος και με καλή στολή. Εμφάνιση και συμπεριφορά δηλαδή να έχεις, η θητεία σου μπορεί να γίνει ευκολότερη.

γκεγκε;

No comments:

Post a Comment