20.9.10

Μικρά (αθώα) βήματα video art..

Καταρχήν καλό φθινόπωρο να έχουμε :)
Έχετε ακούσει σίγουρα για το Video Art, η τέχνη της κινούμενης εικόνας έχει πάρει τα πάνω της τα 2-3 τελευταία χρόνια. Στην αρχή δεν μπορούσα να καταλάβω τι ακριβώς εννωούνε μερικοί video art, αλλά φταίει και το γεγονός πως το video art είναι τόσο γενικό, που δεν ξέρεις τι μπορεί να σημαίνει!
Τελικά όμως το σκέφτηκα διαφορετικά. Η φωτογραφία είναι η αποτύπωση μιας στιγμής, το video είναι η αποτύπωση πολλών στιγμων..(σώπα ρε μεγάλε) Όπως και στη φωτογραφία έτσι και στο video η τέχνη έχει πολλές μορφές. Στο video όμως ο δημιουργός έχει κινούμενη εικόνα και ήχο!..
Ψάχνοντας στο youtube βρήκα εκατοντάδες video art, άλλα ευρηματικά, άλλα έξυπνα, άλλαπερίεργα και άλλα φανταστικά!
Ειλικρινά βλέποντας τα ενώ έγραφα αυτό το ποστ σκέφτηκα πως το video art είναι η εκδίκηση του video για τον κινηματογράφο!
Από την δικιά μου πλευρά τώρα, έχω κάνει πάμπολες απόπειρες να πειραματιστώ στο video art. Έχω 2 παραδείγματα να σας δείξω, που και στα δύο έχω χρησιμοποιήσει την ίδια τεχνική, όχι τίποτα φοβερό, αλλά το fast forward! Ως ταπεινός και αχρείος ήθελα να ξεκινήσω από τα εύκολα, έτσι έχω 2 περιπτώσεις που πειραματίστηκα με μια σταθερή κάμερα σε ένα κινούμενο περιβάλλον..
Και σε δεύτερη φάση μετά την ταχύτητα που πείραξα, έκανα μια ιδιαίτερη επιλογή σε ένα μουσικό θέμα ώστε να ολοκληρώσω το video.
Τώρα θα πει κάποιος, σιγά ρε, ξεσκίστηκες στη δουλειά! Αλλά ποιος είπε πως η τέχνη θέλει χρόνο;
Ειδικά όταν στη φωτογραφία ο χρόνος είναι συνήθως όσος και η ταχύτητα του κλείστρου…
Video 1: Ουρανός στη Λάρισα / 58 λεπτά σε 1′ 48»
Video 2: Ο Μύτικας 200 μέτρα κάτω από την κορυφή του.. / 2′ και 20» σε 35»
Τα λέμε!..
Σ.Σ: Κάντε και κανά σχόλιο ντε!..
πρώτη δημοσίευση στο DesignDots.gr 14/9/2010

No comments:

Post a Comment