26.11.11

To "χαράτσι", η ΔΕΗ και οι άλλοι...




Το "χαράτσι" είναι μια λέξη που έγινε trend τις τελευταίες βδομάδες. Για την κουβέντα και μόνο, το "χαράτσι" είναι τουρκο-συριακό-αραβική λέξη! Αναφέρεται στον κεφαλικό φόρο που πλήρωναν οι μη Oθωμανοί υπήκοοι της οθωμανική αυτοκρατορίας ενώ χρησιμοποιείτε μεταφορικά όταν πρόκειται για κάποια αδικαιολόγητα υψηλή φορολογία.


Εμείς μπορεί να μην είμαστε υπήκοοι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας αλλά χαράτσι πληρώσαμε ή θα πληρώσουμε. Το χαράτσι για το φόρο ακίνητης περιουσίας είναι πραγματικά από τα πλέον άδικα φορολογικά μέτρα. Και εκτός από άδικο, διότι το μέγεθος του φόρου προκύπτει απτά τετραγωνικά και την αντικειμενική αξία του σπιτιού, είναι και τσάτσικο γιατί μπήκε στο λογαριασμό της ΔΕΗ!!


Εμάς τους φοιτητές εν μέρη δεν μας επηρεάζει διότι πρέπει να το πληρώσει ο σπιτονοικοκύρης του καθενός, αν ήταν να το πληρώσουν οι οικογένειας μας έξτρα των όσων θα πληρώσουν για τα σπίτια μας, θα είχαμε σταματήσει οι μισοί τις σπουδές μας. Από την άλλη όταν υπήρχε το ενδεχώμενο διακοπής του ρεύματος του αν δεν υπήρχε πληρωμή του λογαριασμού, οι φοιτητές και οι γονείς τους βρέθηκαν ανάμεσα σε ιδιοκτήτες που δεν ήθελαν να πληρώσουν και την ΔΕΗ!



Πολλές οικογένειες αυτό το διάστημα έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Δεν είμαι κανάς τηλεδημοσιογράφος, απλά το βλέπω και το ακούω απτους γύρους μου... "700 ευρώ ήρθε σε μας!" "Θα το πληρώσεις;" " Αμ πες ότι το πληρώνω, πως;;"


Μέσα στο πανικό των ημερών, παρατήρησα πως το "χαράτσι" χρησιμοποιήθηκε για μπει στο στόχαστρο η ΔΕΗ! Η ΔΕΗ κατά τη γνώμη μου παράγει ένα είδος πρώτης ανάγκης, πρέπει να ασχολείται μόνο και μόνο με αυτό, δεν είναι δυνατόν να απασχολούνται στη ΔΕΗ με το φόρο ακίνητης περιουσίας, τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ! Άμα ήταν έτσι, ας δίναν στην εφορεία να εκδίδει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού...


Το ρεύμα είναι φθηνό. Χωρίς το ΦΠΑ η γκαρσονιέρα μου σε ΕΝΑΝΤΙ λογαριασμό στοιχίζει περί τα 7,50ευρώ το μήνα. Προσέξτε πόσο κωμικό είναι. πληρώνεις το ρεύμα της ΔΕΗ, πληρώνεις το ΦΠΑ 13% του ρεύματος, και έπειτα πληρώνεις πρόσθετα τον Δήμο, στη περίπτωση μου περίπου 3,70 το μήνα και για ΕΡΤ πάλι περίπου 4 ευρώ/μήνα. Άσε το χαράτσι, ας ονειρευτώ πως βρίσκομαι πριν 3 μήνες....


Με λίγα λόγια στο παρών λογαριασμό πλήρωσα περισσότερα για Δήμο+ΕΡΤ παρά για το ρεύμα... Έναν Δήμο που δεν είμαι μόνιμος κάτοικος, που ήρθα φοιτητής, μια ΕΡΤ που την πληρώνω από την μόνιμη κατοικία μου. Μα δηλαδή είναι δυνατόν να μην υπάρχει τόσα χρόνια μια μέριμνα για τα σπουδαστικά σπίτια; Κανονικά θα έπρεπε οι φοιτητές που βρίσκονται σε μια άλλη πόλη μακριά από την δικιά τους να πληρώνουν τουλάχιστον μειωμένα δημοτικά τέλη και "ΕΡΤ" όπως πληρώνουν μειωμένα εισιτήρια κτλ. 


Για να μη μιλήσω για δωρεάν και με πούνε πάλι αθεράπευτα ρομαντικό και εκτός τόπου και χρόνου....




No comments:

Post a Comment